Syntytausta

Asunto-osakeyhtiö Rommakko on oululainen, vuonna 1954 perustettu asunto-osakeyhtiö. Yhtiö syntyi paikkaamaan läheisen Oulu oy:n Nuottasaaren tehtaiden työvoiman asumistarpeita. Taustalla oli sellutehtaan rakentaminen Ouluun, mikä lisäsi tehtaan työvoimatarvetta huomattavasti.

Oulu-yhtiöllä oli 1950 -luvun alussa Nuottasaaressa omistuksessaan kolme kerrostaloa (Nuottala sekä Ousaari 1 ja 2). Pääpaino asuntorakentamisessa kuitenkin siirtyi 50-luvun puolivälissä omakotirakentamiseen, tehtaan omistamien vuokra-asuntojen sijaan. Alueelle oli jo rakennettu omakotitaloja aivan tehtaan läheisyyteen ja uusia alueita oli myös kaavailtu.

Kaupungin rahapula ja sen myötä viivästynyt tai loppunut uusien alueiden saaminen kunnallistekniikan osalta rakentamiskäyttöön johti lopulta tilanteeseen, jossa alettiin tutkia muita mahdollisuuksia tyydyttää huutava asuntopula. Vaihtoehdoksi nousi uudelleen kerrostalorakentaminen, nyt kuitenkin omistusasumisen pohjalta. Ensimmäinen yhtiön tukema asunto-osakeyhtiömuotoinen kohde oli jo toteutettu 1953 Aleksanterinkadun ja Tarkka-ampujankadun kulmaan. As Oy Aleksanterinkatu 79 käsitti kaksi puukerrostaloa, joista kulmassa olevassa oli myös pieni liiketila/kauppa [kuvat alla: 1953/2014 - aseta hiiren osoitin kuvan päälle].

aleksanterinkatu 79 1953