Lainaus Oulu Oy:n entisen sosiaalipäällikön Arvo Alanteen muistelmista.

Yhtiön työntekijöiden keskuudessa oli virinnyt keskustelu oman itsenäisen asunto-osakeyhtiön perustamisesta. Yhtiö ilmoitti olevansa hankkeessa mukana piirustuksien ja muun suunnittelun sekä paperisodan ja rakennustöiden valvojan muodossa. Yhtiö oli myös valmis hoitamaan rahoituksen eri instansseissa.
Taaskin tehtiin ratkaisu, joka toteutettuna ei ollut perheenemäntien mieleen. ”Niin se käy, kun ukot ovat asialla”. Asuntoyhtiön perustamisvaiheessa ukot olivat säästäväisyyden nimissä ratkaisseet ”ranskalaisten parvekkeiden” avulla pölyttämistilat. Äidit olisivat mieluimmin ottaneet kunnon parvekkeet. Tuskin ne siinä vaiheessa olisivat kovin paljon kustannusarviota nostaneet, mutta kun suurin osa oli lähtenyt mukaan täysin lainaosuuksin, niin ratkaisu oli toisaalta ymmärrettävä.
Taloyhtiön nimi liittyy tapahtumaan, jolloin sosiaalipäällikkö oli esittelemässä papereita Aravassa. Paperit voitiin jättää käsittelyyn, vain nimi puuttui. Vetäisin hihasta nimen Rommakko, läheisen Rommakonselän mukaan. ”Mikä se semmoinen nimi on”, ihmetteli Aravan pääjohtaja, mihin minä, että sehän voidaan muuttaa, jos kansa vaatii. Eikä se vaatinut. Kadunnimikin sointuu sen mukaan nykyisellään vallan hyvin.
Kyseessä oli 59 asuntoa kolmessa eri kerrostalossa ja siis yhtä monta perhettä. Mitenkäs ne jaettaisiin, jotta kaikille saataisiin oikeutta. Yhteisessä kokouksessa otettiin sitten esille karvalakki, kirjoitettiin lappuihin numerot yhdestä viiteenkymmeneenyhdeksään ja kukin sai ilmoittautumisjärjestyksessä nostaa lapun ja numeron määräämässä järjestyksessä sitten merkata itselleen mieleisensä huoneiston jäljellä olevista.

Lähde

alanne arvoArvo Alanne:
Näin sen näin (sivut 216-217)

Kustannusyhtiö Pohjoinen 1985
ISBN 951-749-018-6
Kirjapaino Osakeyhtiö Kaleva – Oulu – 1985

Kirjaa löytyy mm. Oulun Kaupunginkirjastosta

Alanne, Arvo
* 30.08.1904 Oulu
† 1993

 

Lisämateriaalia

Arvo Alanne oli muutakin kuin vain Oulu-yhtiön sosiaalipäällikkö. Tässä linkki YLEn Elävään arksitoon - kuuntele Arvoa itseään!