Isot remontin ja muutokset

porraskuone 20012000-luvulle tultaessa talojenkin oli aika ”modernisoitua”. Ensin tulivat hissit (2002) ja lopulta oli edessä putkiremontti (2009) jossa yhteydessä talotekniikka saatiin 2010-luvun tasolle. Tätä kirjoitusta tehdessä talot ovat saaneet uudet katteet. Vanha peltikatto tuli tiensä päähän uusittiin 2013.

hissi uusi porrasHissien rakentaminen oli ensimmäinen iso muutos, joka myös muutti talojen luonnetta ja erityisesti porrashuoneen ulkonäköä. Alkuperäisessä porrashuoneessa oli keskellä valokuilu. Valoa tuli katolla olevan ikkunan kautta. [kuvat oikealla: Porraskuilu ennen hissejä]

Uudet hissit täyttivät käytännössä koko valokuilun. Hissikuilu olisi voitu toteuttaa kapeampana kuten Rommakkokatu 9:ssä oli tehty (tilaa oli noin 40 cm enemmän kuin mitä hissille tarvittiin). Suunnitteluvaiheessa päädyttiin kuitenkin ratkaisuun, jossa hissikuilu täyttää koko avoimen tilan. Katolla oleva ikkuna jäi edelleen käyttöön ja hissikuilun materiaaliksi valitun reikälevyn ansiosta siitä saadaan edelleen hieman valoa ylimpiin kerroksiin.

Hissit muuttivat myös A- ja C-talojen porrashuoneiden ullakkotasoja, joista jouduttiin lohkaisemaan osa hissien konehuoneelle (turvallisuus- ja ulkonäkösyistä hissien konekaapit sijoitettiin erilliseen lukittuun tilaan).

B-talossa koneisto sijoitettiin kellariin ja tarvittava tila otettiin vanhasta koksivarastosta porrashuoneen kohdalta. Samalla porrashuoneesta avattiin uusi yhteys koksivaraston puolelle.

kellari vanhakellari uusiTalojen maanpäällisessä kellarikerroksessa sijaitsevat huoneistokohtaiset kylmävarastot (”perunakellarit”) olivat jo kauan ennen putkiremonttia muuttuneet muun, kuin elintarvikkeiden säilytyspaikoiksi. Säilytystilat (”kanahäkit”) olivat varsin epäkäytännöllisiä, sillä niissä oli vielä isot, tilaa vievät perunalaarit. Muutama osakas oli jo ehtinyt purkaa häkkinsä sisältä vanhat säilytys- ja varastointiratkaisut tilan hyödyntämiseksi paremmin. Putkiremontin yhteydessä kaikki häkit purettiin ja korvattiin uusilla huoneistokohtaisilla säilytyskomeroilla. [Kuvat oikealla]

Ullakolla olevat häkkivarastot ovat vielä pääosin entisellään. Suunnitellun ullakkorakentamisen lykkäännyttyä hamaan tukevaisuuteen, nämäkin häkkivarastot tullaan uusimaan kellarivarastojen tapaan. [kuva alla]. Alla myös kuva porrashuoneen valokuilun ikkunasta ennen putkiremonttia ja remontin jälkeen.

ullakko

katt0ikkuna 2013kattoikkuna 2001